Privé spullen inbrengen in de zaak – slim of niet?

23 maart 2023 – leestijd: 2 minuten

Je onderneming is gestart en je wilt aan de slag. De kans is groot dat je hier bepaalde zaken, zoals een laptop, apparatuur of gereedschap voor nodig hebt. Maar koop je die nieuw, of kun je die boormachine of tekentablet die je vorig jaar al privé hebt aangeschaft ook gewoon op de zaak zetten?

Geen dubbele kosten
Spullen die je vóór de start van je onderneming hebt gekocht mag je inbrengen in de zaak. Het voordeel hiervan is dat je deze, meestal hoge, kosten niet nog een keer hoeft te maken en ze wel mag aftrekken van je omzet. Hierdoor wordt je winst lager en betaal je uiteindelijk minder inkomstenbelasting. Hoe je dit verwerkt in je administratie is afhankelijk van het feit of je de spullen gekocht hebt met de intentie om ze privé te gebruiken, óf dat je al voornemens had om ze te gebruiken voor je onderneming.

Wat is het waard?
Had je bij aankoop de intentie om het middel privé te gebruiken, dan zet je het middel in de boekhouding tegen de dagwaarde. Dit is dezelfde prijs die je ervoor zou vragen als je het bijvoorbeeld zou verkopen op Marktplaats. In feite ‘verkoop’ je het dus aan je onderneming. Omdat je het als particulier verkoopt reken je hierover geen btw en kun je dit dus ook niet terugvragen in de btw-aangifte.

Heb je diezelfde laptop wel gekocht met je toekomstige onderneming in gedachten en kun je dit ook aantoonbaar maken? Dan mag je deze voor het volledige bedrag in de administratie zetten en ook de btw in aftrek nemen bij je eerste btw-aangifte. Het is dan wel belangrijk dat je de originele aankoopfactuur hieraan kan toevoegen.

Is de waarde hoger dan €450 (exclusief btw)? Dan telt het bedrijfsmiddel als investering en mag je de kosten niet in één keer aftrekken. Je moet dan op dit middel afschrijven. Dit betekent dat je de kosten verspreidt over een periode van vijf jaar.

Uitzonderingen
Dus het inbrengen van privé gekochte spullen is voordelig. Maar is het in alle gevallen slim om dit te doen? Zoals altijd zijn er uitzonderingen. Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een auto of (elektrische) fiets? Dan is het wijs om eerst uit te rekenen of het voordelig is om deze op de zaak te zetten of privé te houden.

Als je deze vervoersmiddelen op de zaak zet, mag je alle kosten die je ervoor maakt opgeven in de boekhouding. Daar staat tegenover dat er in de aangifte inkomstenbelasting een privébijtelling over wordt gerekend. Als deze bijtelling hoger is dan de kosten die je maakt, kan dit dus nadelig uitpakken.

Wil je zeker weten wat in jouw situatie verstandig is? Je boekhouder rekent het graag voor je uit!

Meer weten?

We leggen het je graag uit!

Plan een vrijblijvend, digitaal kennismakingsgesprek met ons in.

Nog meer nieuws