Inkomsten uit een sponsoring of fonds, de belastingregels uitgelegd

4 april 2021 – leestijd: 4 minuten

Om kunst en cultuur betaalbaar te houden voor iedereen, kunnen kunstenaars, artiesten en andere ondernemers vaak gebruik maken van subsidies, fondsen of sponsoring. Maar hoe verwerk je dit soort geldstromen in je boekhouding en belastingaangifte?

Subsidie, fondsen en sponsoring
Stel je krijgt subsidie voor het maken van je voorstelling of expositie van bijvoorbeeld het Mondriaan Fonds of het KF Heijn Fonds. Dan geef je deze op bij de inkomsten van je onderneming. En wanneer je bijvoorbeeld mensen inhuurt om jouw lichtinstallatie te bouwen of stemacteurs om de voiceover van jouw animatie in te spreken dan geef je dit op als kosten voor je onderneming. Zorg dus dat deze mensen of bedrijven je een factuur sturen, zodat je de kosten kunt aantonen. Omdat er tegenover de subsidie die je ontvangt vaak (net zoveel) kosten gemaakt worden, behaal je hier per saldo geen (of weinig) winst. Je zal hier in de praktijk dus geen inkomstenbelasting over betalen.

Ben je als kunstenaar in de prijzen gevallen bij een wedstrijd en win je prijzengeld of krijg je een toelage of beurs (stipendium) omdat je studeert? Dan behoren deze inkomsten ook tot je belastbaar inkomen en dus bij de inkomsten uit je onderneming. Er is een uitzondering, als je een prijs ontvangt voor je gehele oeuvre is dit onbelast voor de inkomstenbelasting.

 
 

Meer weten?

We leggen het je graag uit!

Plan een vrijblijvend, digitaal kennismakingsgesprek met ons in.

Nog meer nieuws