Je zult het vast wel een keer gedacht hebben: waarom verhuur ik mijn huis niet gewoon als ik op vakantie ben? Zeker als je wat langer weg bent is dit natuurlijk iets om te overwegen! Je maakt wat mooie foto’s, checkt bij de gemeente wat de regels zijn en zet je woning online. Simpel toch? Over inkomstenbelasting denk je op dat moment niet na, laat staan over de btw.
Toch zijn er drie soorten belastingen waar je mee te maken kan krijgen wanneer je je huis tijdelijk verhuurt: toeristenbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting. De toeristenbelasting is in elke gemeente anders geregeld; hiervoor is het dus het beste om bij je gemeente na te gaan wat nodig is. Ook kan het zijn dat het platform dat je gebruikt om je woning te verhuren dit al voor je regelt.
Omzetbelasting
Wil je als ondernemer je huis verhuren? Dan is de omzetbelasting vrij simpel. Op inkomsten uit het aanbieden van logies moet je in Nederland 9% btw berekenen. Dit kan je al meenemen in de prijs die je per nacht voor je woning vraagt. Bij de kwartaalaangifte geef je het inkomen door aan je boekhouder zodat je de btw kan afdragen. Als je nog geen ondernemer bent, kan het alsnog zo zijn dat je over je inkomsten btw moet afdragen. Als je hierover twijfelt is het handig om dit na te gaan bij de Belastingdienst. Wel mag je de btw op je kosten verrekenen.
Inkomstenbelasting
Sinds 2024 worden je inkomsten op platforms zoals Vinted, Marktplaats, maar ook AirBnB doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit betekent dat zij op de hoogte zijn van eventuele inkomsten die je via deze platforms hebt gegenereerd. Voor het aangeven van deze inkomsten moeten er twee vragen beantwoord worden:
- Hoeveel werk heb jij aan de verhuur van de woning?
- Welke kosten heb je gemaakt?
Ook hier geldt namelijk: kan de verhuur gezien worden als een onderneming? In het geval van tijdelijke verhuur is dit afhankelijk van het werk dat hiervoor verricht is.
Maak jij de ruimte schoon of huur je hier iemand voor in? Bied je ook ontbijt aan of laat je dit aan een cateraar over? Misschien laat je degene die het huurt wel zelf alles doen? Als jij tijd en ook werk stopt in het verzorgen van het verblijf geldt dit als inkomen uit arbeid en zal dit voor 100% belast worden via je winst uit onderneming (als je ondernemer bent uiteraard) óf als inkomen uit overig werk.
Heb je geen werk aan de verhuur? Dan wordt de opbrengst onderdeel van je inkomen uit eigen woning en wordt 70% hiervan opgeteld bij je belastbaar inkomen.
In beide gevallen geldt dat je de kosten die je gemaakt hebt mag aftrekken van de inkomsten. Dit geldt alleen voor kosten die hier direct verband mee houden. Denk hierbij aan kosten voor schoonmaak of de kosten die je aan het verhuurplatform betaalt. Stel jezelf dus de vraag: had ik deze uitgaven ook gehad als er geen verhuur was? Is het antwoord nee? Dan zijn het aftrekbare kosten.
Het sommetje is dus als volgt: inkomsten uit de verhuur – kosten = inkomsten die opgegeven worden in de aangifte.
Bij de tijdelijke verhuur van je woning komt dus iets meer kijken dan mooie foto’s van je interieur. Heb je in het afgelopen jaar je woning verhuurd? Vergeet de inkomsten hiervan niet door te geven aan je boekhouder.