Hypotheekrenteaftrek, Hoe zit dat als je ondernemer bent?

9 november 2020 - 5 minuten

Een graag geziene gast tijdens een hypotheekadvies is de hypotheekrenteaftrek. Een prachtig middel om de hypotheeklasten te drukken. Maar wat is die hypotheekrenteaftrek eigenlijk? En hoe zit het als je ondernemer bent?

Wat is hypotheekrenteaftrek?
Simpel gezegd is een hypotheek een lening bij de bank om een huis te kopen. En wanneer je leent, betaal je rente. Hypotheekrente in het geval van de aanschaf van een huis. De hypotheekrenteaftrek is een maatregel van de overheid die ervoor zorgt dat je minder inkomstenbelasting betaalt. Als ondernemer drukt de hypotheekrenteaftrek dus je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen. Je kunt de hypotheekrenteaftrek zien als een stimuleringsmiddel van de overheid om het eigenwoningbezit te verhogen. Want hoe goedkoper een eigen woning is, hoe meer mensen eraan kunnen beginnen.

Wanneer heb je recht op hypotheekrenteaftrek?
Hoe dan ook, de huizenprijzen zijn nu eenmaal hoog en de hypotheekrenteaftrek is voor veel huishoudens mooi meegenomen. Sinds 2013 zijn er wel een aantal extra voorwaarden gesteld om recht te hebben op de hypotheekrenteaftrek.

In de eerste plaats moet de lening binnen 30 jaar afgelost worden. Daarnaast moet de aflossingsmethode annuïtair of lineair zijn. Bij een annuïteitenhypotheek blijven de maandlasten gedurende de hele aflossingsperiode gelijk. In het begin bestaat de betaling vooral uit rentekosten en los je weinig af. Tegen het einde los je relatief veel af en betaal je weinig rente. Met een lineaire hypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag voor de aflossing. Hierdoor betaal je maandelijks steeds iets minder rente, waardoor de totale hypotheeklasten maandelijks afnemen. De maandelijkse kosten vallen voor een lineaire hypotheek in het eerste deel van de overeenkomst hoger uit dan bij een annuïteitenhypotheek, in het tweede deel van de aflossingsperiode zijn de kosten lager.

De hypotheekrenteaftrek is een aftrekpost in box 1: inkomen uit werk en woning. Dit betekent dat je de betaalde rente kunt aftrekken van belastbaar inkomen uit loon, maar ook van de winst uit onderneming. Met andere woorden, zowel werknemers als ondernemers hebben recht op de hypotheekrenteaftrek.

De ondernemer, het belastbare inkomen en de hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek is niet per definitie een presentje van de overheid, maar eerder een korting met één belangrijke voorwaarde: je moet inkomstenbelasting betalen. Vervolgens zorgt de hypotheekrenteaftrek er dan weer voor dat je iets minder belasting hoeft te betalen.

Voor ondernemers betekent dit dat er winst gemaakt moet worden. Maak je als ondernemer in een bepaald jaar geen of weinig winst (2020, anyone?), dan kan de betaalde hypotheekrente niet afgetrokken worden van het belastbaar inkomen en behaal je dus geen voordeel.

Belasting betalen als ondernemer vs. in loondienst
Het grote verschil tussen belasting betalen als ondernemer en belasting betalen in loondienst is dat wanneer je in loondienst bent houdt je werkgever elke maand belasting in van je salaris. Als ondernemer betaal je je belasting pas aan het eind van het belastingjaar. Hierdoor lijkt het alsof je als ondernemer bakken met geld afdraagt aan de fiscus terwijl mensen in loondienst soms zelfs geld terugkrijgen bij de aangifte. In realiteit krijg je alleen geld terug van de belastingdienst wanneer je te veel belasting hebt betaald.

Dit is dan ook de reden dat mensen die in loondienst werken maandelijks een teruggave van de belastingdienst ontvangen. Hun werkgever heeft al loonheffing ingehouden op het salaris. Doordat de hypotheekrenteaftrek het belastbaar inkomen verlaagt, is er dus te veel loonheffing ingehouden. Dit bedrag kan je met een voorlopige aanslag maandelijks* uit laten betalen.
Als je als ondernemer met hypotheekrenteaftrek een voorlopige aanslag aanvraagt, kun je ook maandelijks profiteren van deze aftrek. Normaliter zou je maandelijks een bedrag aan inkomstenbelasting betalen. Door de hypotheekrenteaftrek wordt je belastbaar inkomen van de ondernemer verlaagd en betaal je hij/zij maandelijks een lager bedrag.

* In plaats van dit maandelijks te verrekenen met een voorlopige aanslag, kan dit uiteraard ook na afloop van het jaar ineens met de aangifte inkomstenbelasting.

Van werknemer naar ondernemer
Als je als huizenbezitter start als ondernemer is het dan ook heel belangrijk om je maandelijkse teruggaaf stop te zetten. Als ondernemer wordt er namelijk geen loonheffing meer ingehouden op je inkomen. Hierdoor ontvang je onterecht een belastingteruggaaf en zal je dit na afloop van het jaar bij je aangifte inkomstenbelasting alsnog moeten terugbetalen.

Meer weten?

We leggen het je graag uit!

Plan een vrijblijvend, digitaal kennismakingsgesprek met ons in.

Nog meer nieuws