Per 1 juli 2021 is er een hoop veranderd voor ondernemers die over de grens maar binnen de EU goederen en/of diensten leveren aan particulieren (of aan ondernemers zonder btw-nummer). Heb je bijvoorbeeld een webshop, houd er dan rekening mee dat er vanaf 1 juli 2021 andere regels gelden voor het aangeven van de btw.
Per 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen voor afstandsverkopen en zijn de goederen en diensten in de hoofdregel altijd belast in het land van de ontvanger. Dit betekent voor jou als ondernemer dat je de btw dus moet aangeven in dat land. Hier zit wel een uitzondering op voor kleine ondernemers. Lever je op jaarbasis voor minder dan €10.000 aan goederen en/of diensten naar klanten in andere EU-landen? Dan mag je ervoor kiezen om nog steeds Nederlandse btw in rekening te brengen en Nederlandse btw-aangifte te doen.
One-Stop-Shop (OSS)
Lever je goederen en/of diensten aan klanten in veel verschillende EU-landen en zie je het niet zitten om in elk land apart btw-aangifte te doen? Dan kun je ervoor kiezen om je bij de Belastingdienst aan te melden voor het nieuwe éénloketsysteem, oftewel de One-Stop-Shop (OSS). Je geeft dan elk kwartaal het totaalbedrag aan btw over de leveringen aan andere EU-landen door aan de Belastingdienst. Zij regelen dit vervolgens met de andere lidstaten.
Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je levert goederen en/of diensten die al in de EU zijn aan een klant in een ander EU-land.
- Je levert deze rechtstreeks aan klanten die geen btw -aangifte doen. Dit zijn dus alle particulieren én ondernemingen die niet btw-plichtig zijn.
- Je verzorgt zelf de levering van je producten. Je pakt het dus zelf in en brengt het naar het postkantoor.
- Je kunt niet van deze regeling gebruik maken als je margegoederen (bijvoorbeeld tweedehands goederen) of nieuwe vervoersmiddelen levert.
Komen de goederen en/of diensten die jij levert van buiten de EU? Ook dan moet je per 1 juli 2021 de btw aangeven in het land waarnaar je deze levert. Hiervoor kun je gebruikmaken van de ‘Invoerregeling’ in het éénloketsysteem. Om gebruik te maken van deze regelingen moet je je registreren. Dit doe je via Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Door het wegvallen van de drempelbedragen kan het zijn dat je nu veel sneller verplicht bent om btw-aangifte te doen in een ander EU-land dan dat je gewend bent. Het is daarom slim om nu alvast in kaart te brengen waar in de EU jouw klanten zich bevinden, hoeveel omzet je in welk land behaalt en welk btw-percentage daar geldt.
Bedenk welke gevolgen dit verder heeft voor jouw product. Moet je misschien prijzen aanpassen voor bepaalde landen? En wil je dat je klanten de prijzen inclusief of juist exclusief btw in de webshop zien staan? Het is voor jouw klant natuurlijk belangrijk dat ze de juiste prijs bij het artikel zien. Check bij de leverancier van het verkoopsysteem dat jij gebruikt wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
Denk vooral na of je gebruik wilt maken van de bovenstaande regelingen of dat je kiest voor een btw-registratie en afhandeling in de verschillende EU-landen.