Wanneer je als ondernemer een duurzame investering doet, kan dit je belastingvoordeel opleveren. Je kunt dan namelijk gebruik maken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). In veel gevallen zijn deze twee regelingen ook te combineren. In deze blog leggen we uit hoe dit in zijn werk gaat.
Duurzaam investeren, wat is dat?
Duurzaam investeren is het aanschaffen van een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat. Deze lijst wordt jaarlijks ge-update en beschrijft elk milieuvriendelijk bedrijfsmiddel met een code en de daaraan gestelde eisen. De code die het middel krijgt bepaalt of het in aanmerking komt voor de MIA, Vamil of allebei én voor welk percentage.
Op de milieulijst staan bijvoorbeeld bedrijfsmiddelen zoals een elektrische bak- of bromfiets maar ook milieuvriendelijke aanpassingen aan je bedrijfspand kunnen in aanmerking komen voor de MIA/Vamil. Ben je van plan om een investering te doen en wil je weten of deze op de milieulijst staat? Je vindt deze op de website van het RVO.
Milieu-investeringsaftrek
De MIA is een extra aftrekpost van je winst, die kan oplopen tot 45% van het geïnvesteerde bedrag. Dit bedrag mag je van je winst aftrekken, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt.
De code van het bedrijfsmiddel bepaalt dus hoeveel je precies mag aftrekken. Zo heeft een elektrische bakfiets code A. Voor dit bedrijfsmiddel mag je de volledige 45% aan MIA toepassen en ook nog eens gebruikmaken van de Vamil!
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
Met de Vamil-regeling heb je de mogelijkheid om 75% van het investeringsbedrag willekeurig af te schrijven. Normaal gesproken moet je deze kosten verspreiden over een periode van 5 jaar, maar bij het toepassen van de Vamil kun je dit doen op het moment dat het voor jouw onderneming het meest voordelig is. Bijvoorbeeld in een jaar waarin je winst erg hoog is. Om de regeling(en) toe te passen moet de investering in het bedrijfsmiddel minimaal € 2.500 zijn. Ook moet het gaan om een niet eerder gebruikt middel. Voldoet het bedrijfsmiddel trouwens ook aan de voorwaarden van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? Dan komt die er ook nog eens bovenop. Zo heb je dubbel voordeel.
De investering is gedaan, en nu?
Zorg ervoor dat je binnen 3 maanden na aanschaf van het bedrijfsmiddel een melding doet bij het RVO. Je ontvangt van hen een bevestiging die bewaard moet blijven in je administratie. Hierna mag de MIA en/of Vamil toegepast worden in je aangifte en geniet je van het voordeel!